Moje przepisy





Sosy

Sos ziołowy z Wermutem

Piersi kurczaka faszerowane fetą w 
				sosie ziołowym z wermutem Piersi kurczaka faszerowane fetą w sosie ziołowym z wermutem.
składniki:
wykonanie:

W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać do momentu aż pojawią się bąbelki. Zdjąć z ognia, dodać powoli cały czas mieszając bulion, zioła i wermut. Dokładnie wymieszać, ponownie postawić na ogniu i zagotować.

Sos jest przeznaczony do duszenia białego mięsa. Mięso zalać sosem i dusić na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą białym pieprzem i ewentualnie cukrem do smaku.




Beszamel ®

składniki:
warianty przypraw:
wykonanie:

Masło z mąką smażyć 2-3 minuty na jasnozłoty kolor. Dodać przyprawy. Gotować przez 15-30 minut na małym ogniu, dodając pomału mleko i mieszając trzepaczką do ubijania piany – sos ma być puszysty i delikatny.




Sos vinegrette

składniki:
wykonanie:

Składniki połączyć ze sobą dokładnie mieszając.




Miodowy sos vinegrette

składniki:
wykonanie:

Składniki połączyć ze sobą dokładnie mieszając.




Sos frankfurcki zielony

składniki:
wykonanie:

Jaja ugotować na twardo. Wszystkie zioła umyć i drobno posiekać. Jaja obrać, rozkroić na połówki i wyjąć żółtka. Żółtka przetrzeć przez sito. Wymieszać z octem, cukrem, solą i pieprzem. Ucierając dolewać powoli olej, tak aby powstała jednolita masa. Wymieszać z jogurtem i dodać posiekane zioła. Ewentualnie ponownie przyprawić do smaku. Podawać do pieczonego mięsa i ryb.




Sos holenderski z koperkiem

składniki:
wykonanie:

Masło włożyć do garnuszka i rozpuścić na małym ogniu. Do metalowej miseczki włożyć żółtka i wlać wino. Miskę włożyć do gorącej kąpieli wodnej i ubijać składniki tak długo, aż powstanie kremowa masa. Następnie, nie przerywając ubijania, wlewać powoli małymi porcjami letnie masło. Powstały sos przyprawić do smaku solą, białym pieprzem, sokiem z cytryny i sosem Worcester. Umyć, osuszyć, drobno posiekać koperek, dodać do sosu.

Świetnie pasuje do szparagów i karczochów. Podaje się również do aromatycznych chudych wędlin, a także do smażonych w panierce chudych ryb i mięs.




Prosty sos pomidorowy ®

składniki:
wykonanie:

Do ciepłego bulionu dodać ciągle mieszając koncentrat pomidorowy i słodką śmietanę. Bezpośrednio przed podaniem wlać sos do garnka pozostawiając ok. 100 g. i gotować na małym ogniu. W  pozostałych 100 g. rozprowadzić łyżeczkę mąki, a następnie dodać do gotującego się sosu stale mieszając. Podawać na ciepło do pieczeni i mięs.




Prosty sos pieczarkowy®

składniki:
wykonanie:

Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju z dodatkiem masła ok. 5 min. Dodać umyte i drobno posiekane pieczarki. Dolać ¾ szklanki wody. Dusić pod przykryciem na dość mocnym ogniu ok. 10 min. Zdjąć pokrywkę i dusić, aż płyn zredukuje się o połowę. Sos zdjąć z ognia. Do naczynia odlać kilka łyżek sosu, dodać resztę wody oraz mąkę i śmietanę. Dokładnie wymieszać, tak aby nie pozostały grudki mąki. Powstały sos z powrotem wlać do rondla i podgrzać nie doprowadzając do zagotowania.

Podawać na ciepło.




Sos waniliowy

składniki:
wykonanie:

Mąkę ziemniaczaną utrzeć z niewielką ilością mleka. Pozostałe mleko wlać do garnka, dodać cukier i szczyptę soli. Wanilię rozkroić wzdłuż, wyjąć z niej środek i dołożyć do mleka. Wszystko razem zagotować. Dolać mleko z mąką ziemniaczaną i gotować, mieszając, przez około ½ minuty. Garnek zdjąć z ognia. Odrobinę powstałego sosu rozmieszać z żółtkami, następnie połączyć z pozostałym sosem. Wyjąć kawałki wanilii. Można podawać na ciepło lub na zimno. Doskonały dodatek do strudla z jabłkami i owoców. Również doskonały z gorącą kaszą manną lub kuskusem.




Sos chrzanowy ®

składniki:

Składniki połączyć ze sobą dokładnie mieszając.




Sos słodko – kwaśny

składniki:
wykonanie:

Na rozgrzany rondelek wlewamy olej sezamowy, dodajemy posiekany drobno czosnek i starty imbir. Smażymy około minuty. Ściągamy rondelek z ognia i dodajemy resztę składników z wodą i posiekanymi w kostkę pomidorami. Ponownie wstawiamy rondelek na ogień. Gdy sos będzie wrzał, wlewamy mieszankę wody z mąką. Ponownie doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy do chwili aż sos będzie jednolity i gęsty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.




Sos cumberland

składniki:
wykonanie:

Łączymy żurawinę z winem i sokiem pomarańczowym i gotujemy ok. 10 min.( uwaga jeżeli używamy dżemu żurawinowego to tą część gotowania pomijamy) Dodajemy goździki, cynamon, bulionetkę oraz otartą skórkę z pomarańczy i gotujemy kolejne 10 min, Zaciągamy mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w chłodnej wodzie.




Sos z grzybów suszonych ®

składniki:
wykonanie:

Suszone grzyby umyć w ciepłej wodzie. Przełożyć do miseczki, zalać wodą i pozostawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc). W tej samej wodzie w której grzyby były namoczone należy je gotować, aż będą miękkie. Do gotujących się grzybów dodać przekrojoną na cztery części cebulę. Gdy grzyby są już miękkie należy je wyjąć, osączyć i pokroić na drobne kawałeczki. Cebulę wyjmujemy i wyrzucamy. Z mąki i masła robimy zasmażkę. Łączymy z chłodnym sosem. Dodajemy posiekane grzyby. Ponownie zagotowujemy, cały czas mieszając. Zabielamy śmietaną, a za pomocą zimnej, przegotowanej, wody doprowadzamy do pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do zup (magi).




Sos czekoladowy ®

składniki:
wykonanie:

Rozmieszać kakao i mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Mleko zagotować z wanilią. Zdjąć z ognia, wlać, mieszając, rozprowadzone kakao z mąką i wodą. Nie przerywając mieszania, ponownie zagotować. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem. Wymieszać z niewielką ilością gorącego sosu, połączyć z resztą. Mieszać, aż wystygnie, stopniowo dodając masło. Udekorować melisą. Aby na sosie nie tworzył się kożuszek należy go posypać po wierzchu cukrem pudrem.




Sos do hamburgerów ®

składniki:
wykonanie:

Seler, oliwę, czosnek, sok z cytryny, musztardę i cukier zmiksować blenderem. Papryczkę i korniszony pokroić w drobną kostkę i wymieszać z sosem.




Sos Dim – Sun

składniki:
wykonanie:

Papryczki kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy ogonków i pestek, płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Dymkę obieramy z wierzchnich, przywiędłych liści, płuczemy i osuszamy, po czym kroimy w cienkie plasterki – tylko białe i jasnozielone części. Do niedużego rondelka wkładamy chilli i czosnek, dolewamy szklankę wody i stawiamy na ogniu. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy, aż połowa płynu odparuje. `Dodajemy cukier, biały ocet ryżowy i sos sojowy. Znów zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy, mieszając, aż cukier się rozpuści, jakieś 5 minut. Mączkę rozrabiamy w 2 łyżeczkach zimnej wody na gładką zawiesinę. Wlewamy do gotującego się sosu i dokładnie mieszamy. Gotujemy sos jeszcze minutę do dwóch, żeby nieco zgęstniał. Sprawdzamy pod kątem wyważenia smaku słodkiego i kwaśnego – jeśli trzeba, dodajemy ciut cukru, odrobinę octu lub parę kropel sosu sojowego. Zdejmujemy sos z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Tuż przed podaniem mieszamy sos z posiekaną dymką i przelewamy do miseczki. Ozdabiamy listkiem lub dwoma świeżej kolendry.




Sos Koperkowy

składniki:
wykonanie:

W szklance rozpuszczamy kostkę bulionową, lub jeśli ktoś woli, gotujemy bulion z warzyw. Zostawiamy do wystudzenia (może być ciepły, ale nie gorący). Koperek szatkujemy na drobno (możemy wcześniej go opłukać i zostawić do przesuszenia — zależnie od tego skąd go mamy). Do rondelka wrzucamy masło i rozpuszczamy na wolnym ogniu, wsypujemy mąkę i robimy „białą zasmażkę” (dokładnie rozcieramy składniki i podsmażamy przez minutę, nie dopuszczając do zarumienienia). Do gotowej zasmażki wlewamy przestudzony bulion i intensywnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Możemy regulować gęstość sosu dolewając zimnej wody. Dodajemy poszatkowany koperek i przez chwilę gotujemy. Po zdjęciu z ognia doprawiamy solą i białym pieprzem, oraz łyżką śmietany kwaśnej śmietany.




Dip czosnkowy ®

składniki:
wykonanie:

Czosnek przecisnąć przez praskę. W miseczce dokładnie wymieszać czosnek, jogurt i majonez. Odstawić na kilkanaście minut a następnie doprawić do smaku solą i cukrem.





Przystawki

Ziemniaczek z łososiem

Ziemniaczek z łososiem Ziemniaczek z łososiem.
składniki:
wykonanie:

Średniej wielkości ziemniaki myjemy i razem ze skórą przekrawamy wzdłuż na dwie połówki. Od półokrągłej strony wycinamy w połówce ziemniaka otwór. Ziemniaki delikatnie solimy i posypujemy majerankiem. Połówki ziemniaka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku ok. 20-30 min. w temperaturze ok. 160°C. W międzyczasie wędzony filet z łososia kroimy  paski i skrapiamy sokiem z cytryny. Po wyjęciu z piekarnika ziemniaków zdejmujemy z nich skórkę (powinna lekko odchodzić). Następnie po ich wystudzeniu w wycięte w nich otwory nakładamy fetę. Ziemniaczki zawijamy w kawałki łososia i spinamy wykałaczką i ozdabiamy plastrami cytryny.




Tomboliki drobiowe

składniki:
wykonanie:

Ugotowane w rosole i przestudzone części kurczaka obieramy z mięsa, które wrzucamy do miski. Ugotowaną w rosole marchewkę kroimy na drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Do miski dodajemy groszek konserwowy w ilości mniej więcej 1/3 dotychczasowej objętości produktów. Solimy i pierzymy do smaku, a następnie całość dokładnie mieszamy. Jaja gotujemy na twardo i studzimy. Obieramy ze skorupek i kroimy wzdłuż na połówki. Przygotowujemy żelatynę wg przepisu na opakowaniu. Do opłukanych zimną wodą salaterek wkładamy na dno połówkę jajka, którą zasypujemy wymieszanym z marchewką i groszkiem mięsem z kurczaka, do ok. 2/3 wysokości salaterki. Zalewamy przygotowaną i przestudzoną żelatyną i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Zastygłe tomboliki wyjmujemy z salaterek i podajemy z dodatkiem chrzanu, i/lub ćwikły oraz plasterkiem cytryny.




Śliwki w boczku

składniki:
wykonanie:

Śliwki namoczyć na około 1/2 godziny w ciepłej wodzie. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Każdy plasterek boczku przekroić na pół. Owinąć śliwki plasterkami boczku i zabezpieczyć wykałaczkami. Ułożyć na dużej blasze do pieczenia. Piec przez ok. 30 minut, aż boczek się przyrumieni. Wyłożyć na półmisek i podawać.





Zupy

Tradycyjna zupa ogórkowa w/g Magdy Gessler

składniki:
wykonanie:

Gotować seler, pietruszkę i por razem z&160;mięsem około godziny. Wyjąć pietruszkę, por i  seler. Marchewkę i  ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującego się wywaru. Gotować 15 minut. Wyjąć żeberka. Zetrzeć ogórki na grubej tarce jarzynowej. Obrać żeberka z&160; mięsa. Mięso i  ogórki dodać do zupy. Gotować 5 minut. Dodać śmietanę oraz posiekany koperek.




Botwina wg przepisu babci ®

Botwina Botwina.
składniki:
wykonanie:

Gotujemy niezbyt tłusty bulion drobiowy (najlepiej z samych skrzydełek kurczaka). Kiedy marchewka w bulionie jest już lekko miękka kończymy gotowanie. Wyjmujemy warzywa i mięso. Oddzielnie gotujemy ziemniaki.
Surowy boczek kroimy w drobną kostkę i zesmażamy na patelni. Botwinę myjemy wraz z buraczkami. Z buraczków odcinamy korzonki. Wszystko (liście wraz z&160;buraczkami) kroimy w drobne paski. Wkładamy do bulionu i  gotujemy przez ok. 20min. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowaną w bulionie i pokrojoną w słupki marchewkę. Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Odlewamy niewielką ilość zupy do miseczki. Lekko studzimy, dodajemy śmietanę i mieszamy. Następnie wlewamy z&160;powrotem do garnka i gotujemy ok. minuty.
Na dnie talerza kładziemy ćwiartki wcześniej ugotowanych i wystudzonych jajek. Zalewamy botwiną.
Podajemy z polanymi tłuszczem i posypanymi skwarkami z boczku ziemniakami.

uwagi:




Zupa szczawiowa ®

składniki:
wykonanie:

Szczaw podsmażyć na maśle. Zalać bulionem i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zabielić śmietaną rozmieszaną z mąką. Podawać z ugotowanym jajkiem przepiórczym. Udekorować koperkiem.




Kartoflanka ®

składniki:
wykonanie:

Z drobiowej porcji rosołowej i włoszczyzny gotujemy bulion. W tym czasie boczek kroimy w kostkę, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Na gorący olej wrzucamy cebulę z czosnkiem i dość obficie ją solimy Smażymy aż do zeszklenia się cebuli. Dodajemy boczek i smażymy jeszcze ok. 4 — 5 min. dodajemy ziemniaki i całość często mieszając smażymy, aż ziemniaki nasiąkną tłuszczem. Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem, z którego uprzednio wyjęliśmy mięso oraz warzywa. Wyjętą z bulionu marchewkę kroimy w kostkę. Kiedy ziemniaki w garnku będą już miękkie dodajemy marchewkę. Na patelni topimy masło dodajemy mąkę i smażymy na złoty kolor. Teraz małymi porcjami dodajemy naprzemiennie śmietanę i wodę aż do uzyskania jednorodnej konsystencji gęstej śmietany. Dosypujemy pieprz, sól, majeranek i estragon do smaku. Dokładnie mieszamy i przelewamy do garnka z zupą. Gotujemy jeszcze 2 — 3 min. stale mieszając.





Krem - zupa pomidorowa z mozarellą ®

pomidorowa Krem - zupa pomidorowa z mozzarellą
składniki:
wykonanie:

Zaczynamy od wykonanie grzanek. Chleb kroimy w kostkę i suszymy w piekarniku, w temperaturze ok. 90°. Gotujemy bulion warzywny z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu i Vegety. Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni i dodajemy dwie łyżki oliwy. Wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia się cebuli. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Pęczek bazylii siekamy. Do pół litra bulionu dodajemy pomidory, sos worcester, cukier i dusimy przez 5-10 min. Dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, bazylię, jedną ugotowaną w bulionie marchewkę i koncentrat pomidorowy. Blendujemy. przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Ponownie zagotowujemy. Na dno talerza kładziemy kawałki mozzarelli. Zalewamy zupą dekorujemy liśćmi bazylii.

uwagi:




Dania z drobiu

Piersi z kurczaka faszerowane fetą ®

Piersi kurczaka faszerowane fetą w sosie ziołowym z wermutem Piersi kurczaka faszerowane fetą w sosie ziołowym z wermutem.
składniki:
wykonanie:

Piersi kurczaka umyć, osuszyć i ponacinać głęboko tworząc rodzaj kieszeni. Wypełnić je fetą i dokładnie spiąć zamykając wykałaczkami lub szpatułkami do szaszłyków. Skropić cytryną i posypać pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i filety obsmażyć z obu stron aż zbrązowieją. W trakcie smażenia na piersi kłaść po łyżeczce masła. Zalać sosem np. Ziołowym z wermutem i dusić przez 20 – 30 min. Podawać posypane krojoną pietruszką.




Piersi indycze w wermucie

składniki:
wykonanie:

Mięso opłukać, osuszyć, ułożyć w misce, zalać wermutem, odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce. Następnie wyjąć z wermutu, obsmażyć na maśle. Przełożyć do żaroodpornego naczynia z przykrywką, posolić, wlać wermut, w którym się moczyły, przykryć plastrami boczku, dodać tymianek, liść laurowy i ziarna pieprzu. Przykryć i piec 1½ godziny w temperaturze 200 stopni C.(180 stopni w piekarnikach z termoobiegiem).
Podawać z ziemniakami, żurawiną, borówkami, gruszkami.




Duszone z grzybami udka drobiowe

składniki:
zasmażka
wykonanie:

Grzyby i pomidory oczyścić i pokroić. Cebulę i zioła posiekać. Rozgrzać trochę masła i  smażyć na nim udka kilka minut na średnim ogniu. Przyprawić przełożyć na talerz. Pozostałe masło rozgrzać smażyć na nim grzyby i cebulkę kilka minut na średnim ogniu. Podlać rosołem. Przyprawić solą, pieprzem, posiekanym majerankiem i tymiankiem. Dodać udka, dusić 40 min na małym ogniu.
Mąkę przesmażyć na maśle na złoty kolor.
Po 30 min dodać pomidory, śmietanę i przygotowaną zasmażkę. Wymieszać i ponownie zagotować. Przyprawić solą i pieprzem.




Rizotto z kurczakiem i groszkiem

Risotto Rizotto z kurczakiem i groszkiem.
składniki:
wykonanie:

Piersi z kurczaka kroimy w paski skrapiamy cytryną i solimy lub skrapimy olejem sojowym, dodajemy kilka łyżwk oleju i  pozostawiamy na około ½ godziny. Szalotkę i czosnek siekamy jak najdrobniej, a paprykę na drobną kostkę. Na dno rondla wlewamy 4 łyżki oliwy z oliwek. Na gorącą oliwę wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy ok. 2 min. Dodajemy mięso i smażymy dalsze 5 minut. Wsypujemy ryż, mieszamy i wlewamy wino. Dusimy na małym ogniu, aż wino zostanie wchłonięte przez ryż. Dodajemy paprykę i niedużymi partiami bulion. Każdorazowo czekamy, aż bulion zostanie wchłonięty i dolewamy następną porcję. Z ostatnią porcją bulionu dodajemy groszek i drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy łyżeczkę masła.

uwagi:

Jeżeli ryż po wchłonięciu ostatniej porcji bulionu jest nadal zbyt twardy to możemy go jeszcze dodusić używając wody lub jeśli nam jeszcze pozostał bulionu.

Jeżeli ktoś lubi to można do risotto dodać pod koniec duszenia starty żółty ser lub parmezan.





Dania z wieprzowiny

Zrazy wieprzowe z ogórkiem kiszonym i boczkiem ®

składniki:
wykonanie:

Kotlety schabowe rozbijamy na grubość ok. 2 mm. Każdy kotlet solimy i pieprzymy. Następnie każdy plaster schabu smarujemy po jednej stronie łyżeczką musztardy. Na wierzch układamy plasterek boczku. Cebule kroimy w cienkie piórka, natomiast ogórka kiszonego w słupki. Na każdym kawałku schabu kładziemy kilka piórek cebuli i jeden słupek ogórka kiszonego. Każdy kotlet zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami, lub obwiązujemy specjalną nitką. Każdego zraza obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie. Zrazy smażymy z obu stron, na średnim ogniu, do czasu aż się zrumienią (około 10 minut). Kiedy są gotowe przekładamy je do garnka i zalewamy wodą, tak aby zakryła je wszystkie. Mąkę i oliwę która została na patelni również wrzucamy do garnka. (patelnie możemy zalać wodą i tą wodę wlać później do garnka) Tak przygotowane zrazy, dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Kiedy zrazy się duszą przygotowujemy składniki do naszego sosu. W  tym celu kroimy w piórka pozostałą cebulę, ogórki i pieczarki w plasterki a paprykę w  paseczki. Po 20 minutach od rozpoczęcia duszenia , możemy dodać resztę składników. Do gotujących się zrazów dodajemy 300 g przecieru pomidorowego, pozostałą musztardę oraz pokrojone wcześniej warzywa i pieczarki. Wszystko razem dusimy przez następne 30 minut. Sos przyprawiamy do smaku. Po zgaszeniu gazu dodajemy 4  łyżki śmietany. Zrazy serwujemy z pure ziemniaczanym posypanym koperkiem i sałatą.




Schab duszony w sosie śmietanowym ®

składniki:
wykonanie:

Kotlety schabowe bardzo delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy solą i białym pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Pozostawiamy na ok. 2 godziny. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Masło klarujemy w płaskim rondlu i wrzucamy na nie cebulę. Smażymy, aż cebula nie zacznie zmieniać koloru i podlewamy wodą. Kotlety obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju, mniej więcej 2 minuty z każdej strony i przekładamy do rondelka z cebulą. Uzupełniamy wodą tak aby lekko przykrywała mięso. Dodajemy bulionetkę i dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dusimy do miękkości ok. 15 – 20 min. Tuż przed końcem duszenia odlewamy do kubka nieco sosu lekko studzimy dodajemy śmietanę i według uznania i potrzeby mąkę ziemniaczaną dla zagęszczenia sosu. Dokładnie mieszamy i wlewamy powrotem do rondelka ze schabem. Dusimy jeszcze 2 – 3 minuty dokładnie mieszając. Doprawiamy do smaku solą, vegetą i białym pieprzem.




Karkówka duszona w sosie pieczarkowym ®

Składniki marynaty:
składniki:
wykonanie:

Mięso kroimy na ok. centymetrowej grubości kotlety. Układamy w naczyniu warstwami. Każdą warstwę skrapiamy sosem sojowym, octem ryżowym, posypujemy kolendrą, majerankiem (oregano) i kurkumą. Polewamy obficie olejem. Tak przygotowaną marynatę przykrywamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na co najmniej 2 godziny. (najlepiej do następnego dnia)

Pieczarki obieramy ze skórki myjemy i kroimy w paski. Cebulę kroimy w niezbyt drobną kostkę. Olej silnie rozgrzewamy na patelni. Plastry mięsa wyjmujemy z marynaty i obsmażamy na bardzo gorącym oleju przez ok. 3-4 min z każdej strony poczym przekładamy do garnka Dodajemy przyprawy i podlewamy bulionem. Uzupełniamy gorącą wodą tak aby lekko przykrywała mięso. Dusimy przez ok. 30 min. pod przykryciem.

Masło wrzucamy na patelnię i mocno rozgrzewamy. Do masła dodajemy cebulę, lekko solimy i smażymy na lekko złoty kolor. Dodajemy pieczarki. Mieszamy razem z cebulą i smażymy razem, aż sok wypuszczony przez pieczarki zredukuje się o 2/3. Zawartość patelni przekładamy do garnka z mięsem i dusimy jeszcze przez 15–20 min.

Z garnka odlewamy ok. ½ kubka sosu. Studzimy. Dodajemy łyżkę mąki i śmietanę. Dokładnie mieszamy, poczym dodajemy do duszącej się karkówki. Dokładnie mieszamy dusimy jeszcze przez kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.




Klopsiki w sosie pieczarkowym ®

Składniki do klopsików:
Składniki do sosu:
wykonanie:

Mielone mięso o temperaturze pokojowej wkładamy do miski. W osobnym naczyniu zalewamy bułkę tartą mlekiem, aby nasiąkła. Cebulę kroimy bardzo drobno, a następnie lekko solimy i cukrzymy - dzięki temu zmięknie. Do mięsa dodajemy całe jajka, sól, pieprz, szczyptę ostrej i słodkiej papryki, majeranek, przeciśnięte 3 ząbki czosnku, namoczoną bułkę tartą, dwie łyżki oliwy oraz cebulę. Wszystko dokładnie wyrabiamy rękoma kilka minut - im dłużej, tym klopsiki będą bardziej miękkie. Jeśli uznamy, że mięso jest za wilgotne można dosypać jeszcze bułki tartej. Całość odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.

W międzyczasie przygotowujemy składniki do sosu. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plastry (większe egzemplarze wpierw przecinamy na pół, a dopiero potem w plastry). Błyskawicznie skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Jeśli używamy bulionu z kostki to go przygotowujemy

Formujemy klopsy wielkości mandarynek Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy je na nim. Warto każdy klops lekko spłaszczyć widelcem. Smażymy kilka minut z każdej strony, aż będą złote. Obsmażone klopsy układamy w rondlu i zalewamy przygotowanym bulionem. Tak aby lekko przykrywał mięso.(jeżeli przygotowane ½ litra to za mało poziom uzupełniamy wodą. Dusimy pod przykryciem ok. 30 min. W sporym płaskim rondlu rozgrzewamy masło i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę wraz ze szczyptą soli. Gdy będzie złota wrzucamy do niej pieczarki. Od razu całość solimy, aby pieczarki puściły wodę. Dusimy tak długo aby odparować 2/3 wody Zawartość patelni dodajemy do duszących się klopsików. Z garnka odlewamy do miseczki nieco sosu dodajemy śmietankę mąkę i tymianek. Bardzo dokładnie mieszamy i z powrotem dodajemy do klopsików. ( osobiście polecam wymieszać składniki blenderem). Dusimy jeszcze ok. 5 minut. Podajemy z kaszą, ryżem, makaronem lub ziemniakami.




Klopsiki w sosie koperkowym ®

Klopsiki w sosie koperkowym z kaszą jęczmienną Klopsiki w sosie koperkowym (na zdjęciu z kaszą jęczmienną).
Składniki do klopsików:
Składniki do sosu:
wykonanie:

Mielone mięso o temperaturze pokojowej wkładamy do miski. W osobnym naczyniu zalewamy bułkę tartą mlekiem, aby nasiąkła. Cebulę kroimy bardzo drobno, a następnie lekko solimy i cukrzymy - dzięki temu zmięknie. Do mięsa dodajemy całe jajka, sól, pieprz, szczyptę ostrej i słodkiej papryki, majeranek, przeciśnięte 3 ząbki czosnku, namoczoną bułkę tartą, dwie łyżki oliwy oraz cebulę. Wszystko dokładnie wyrabiamy rękoma kilka minut - im dłużej, tym klopsiki będą bardziej miękkie. Jeśli uznamy, że mięso jest za wilgotne można dosypać jeszcze bułki tartej. Całość odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.

Jeżeli używamy bulionu z kostki to rozpuszczamy ją w przegotowanej wodzie.

Formujemy klopsy wielkości mandarynek Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy je na nim. Warto każdy klops lekko spłaszczyć widelcem. Smażymy kilka minut z każdej strony, aż będą złote. Obsmażone klopsy układamy w rondlu i zalewamy przygotowanym bulionem. Tak aby lekko przykrywał mięso. Dusimy pod przykryciem ok. 30 min. Po około 10 minutach duszenia dodajemy drobno posiekany koper. Klopsiki zdejmujemy z kuchni.

Odlewamy ok. 200 ml. Sosu do kubka. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy rozprowadzając dolewanym pomału sosem, aż do uzyskania konsystencji śmietany. Wlewany do rondla z klopsikami dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia.




Orzechowe piernade ze schabu ®

składniki:
wykonanie:

Ze schabu środkowego wykrawamy 8 cienkich (ok. 0,5 cm) kotlecików i dokładnie je rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i skrapiamy cytryną z obu stron. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na co najmniej ½ godziny.

W międzyczasie przygotowujemy panierkę. Do płaskiego naczynia wlewamy mleko i piwo. Wbijamy 2 jajka. Lekko solimy i całość ubijamy widelcem, aż płyn stanie się w miarę jednorodny. W drugim naczyniu mieszamy tartą bułkę z drobno poszatkowanymi orzechami.

Teraz robimy nasze kotleciki. Na spód kładziemy kotlet schabowy, a potem kolejno plaster szynki, plaster, sera, ponownie plaster szynki i na koniec drugi kotlecik. Powstały przekładaniec kilkakrotnie uderzamy tłuczkiem, a następnie usuwamy wystające z pomiędzy kotletów fragmenty szynki i sera. Całość dwukrotnie panierujemy l smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Po przewróceniu kotleta na drugą stronę na wierzchu kładziemy kawałeczek masła.




Jajka zapiekane w szynce z papryczką jalapeńo ®

Jaja z papryczką jalapeńo Jajka zapiekane w szynce z papryczką jalapeńo.
składniki:
wykonanie:

Foremkę do mufinek wykładamy plastrem szynki. Na spód kładziemy kawałeczki papryczki. (Ilość w/g własnych upodobań - czym więcej tym potrawa będzie ostrzejsza.) Wbijamy jajko. Solimy lekko po wierzchu i przy pomocy wykałaczek zapinamy szynkę. Zapiekamy w piekarniku z termoobiegiem ustawionym na 160° przez ok 25 minut. Podajemy polane sosem koperkowym z ziemniakami z wody i surówką.




Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami wg Pascala Brodnickiego ®

Składniki na polędwiczki:
Składniki na warzywa:
Wykonanie polędwiczek:

Polędwiczki myjemy, osuszamy i pozbawiamy białych błon. Imbir ścieramy na drobnej tarce warzywnej. Czosnek pozbawiamy szczypioru oraz wierzchniej warstwy i drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Do miski wrzucamy starty imbir i posiekany czosnek. Zalewamy indonezyjskim sosem sojowym. Następnie do marynaty dodajemy olej rzepakowy, ocet, miód i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Polędwiczki obtaczamy w marynacie po czym wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Po zamarynowaniu polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy pozostałą częścią marynaty i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (z termoobiegiem) Polędwiczki pieczemy 20 – 25 min. W połowie tego czasu obracamy na drugą stronę. Podczas pieczenia polędwiczki polewamy marynatą zalegającą na dnie naczynia.

Przygotowanie warzyw:

Makaron chow – mein delikatnie rozdzielamy i zalewamy gotującą się wodą. Za pomącą szczypiec mieszamy makaron tak, żeby całkowicie był pokryty wodą, (Makaronu nie łamiemy) i parzymy przez 5 min., następnie przecedzamy go.

Do woka wlewamy olej arachidowy i połowę oleju sojowego. Na zimny olej wrzucamy imbir i czosnek. Chwilę smażymy, cały czas mieszając. Następnie do woka wrzucamy pokrojoną paprykę i marchewkę. Wszystkie składniki smażymy przez około 10 min. co jakiś czas mieszając Do podsmażonych warzyw dodajemy różyczki brokuł, groszek cukrowy i sparzony makaron chow – mein. Wszystkie składniki szybko mieszamy, polewamy resztą sosu sojowego doprawiamy do smaku pieprzem ostrą i słodką papryką. Delikatnie mieszamy, podlewamy niewielką ilością wody i jeszcze chwilę dusimy pod przykryciem. Następnie jeszcze 2 -3 min. bez przykrycia w celu zredukowania sosu. Całość posypujemy ½ pęczka posiekanej kolendry.

Sposób podania:

Upieczone polędwiczki wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na chwilę, żeby odrobinę przestygły. Następnie mięso kroimy w plasterki na ukos. Nakładamy makaron z warzywami do miseczek. Na makaronie układamy plasterki upieczonej polędwicy, które polewamy marynatą pozostałą w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy pozostałą częścią świeżej kolendry.




Pieczarki faszerowane w sosie serowo śmietanowym ®

Pieczarki faszerowane Pieczarki faszerowane w sosie serowo śmietanowym.
składniki do faszerowanych pieczarek:
składniki do sosu:
wykonanie farszu:

Wybieramy możliwie duże pieczarki. Usuwamy nóżki i obieramy ze skórki. (Duże pieczarki mają już dość grubą i twardą skórkę.) Z kapeluszy, przy użyciu łyżeczki lub drylownicy usuwamy część miąszu aby zrobić miejsce na farsz. Cebulę kroimy w krążki. Pozostałe składniki farszu dokładnie mieszamy i pozostawiamy na ok. 1h w chłodnym miejscu. Po tym czasie jeszcze raz mieszamy nasz farsz. Jest on już gotowy do użycia. Pozostałe pieczarki, korzonki oraz wydrylowane resztki kapeluszy kroimy i przesmażamy na patelni, odlewając do naczynia puszczany przez nie sos. Pieczarki po usmażeniu możemy wykorzystać do innych potraw np. do jajecznicy z pieczarkami.

wykonanie sosu:

Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Olej mocno rozgrzewamy na patelni lub w rondlu. Cebulę i boczek wrzucamy na gorący olej i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dolewamy sos z pieczarek. Minimalizujemy ogrzewanie, dodajemy serek topiony. Na wolnym ogniu bardzo powoli, ciągle mieszając rozpuszczamy serek, dodając w międzyczasie przyprawy. Gdy sos jest już jednorodny dodajemy żółtka z dwóch jajek oraz dwie łyżki śmietany. Wyłączmy grzanie i wszystko dokładnie mieszamy.

wykończenie i sposób podania:

Pieczarki napełniamy przygotowanym farszem. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wysypujemy tartą bułką. Pieczarki układamy farszem do dołu, następnie zapiekamy ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do temp ok. 180°C. Wyłączamy piekarnik, pieczarki zalewamy uprzednio przygotowanym sosem wstawiamy jeszcze na 2-3 min. do wygaszonego, ale jeszcze gorącego pieca. Podajemy z tostami.




Wieprzowina duszona w sosie śmietanowym z kurkumą®

Wieprzowina w sosie śmietanowym Wieprzowina w sosie śmietanowym.
składniki:
wykonanie:

Mięso kroimy w plastry. Lekko rozbijamy tłuczkiem, delikatnie solimy. Wkładamy do miski, a następnie dodajemy ocet balsamiczny, 6 łyżek oleju, olej sojowy, oregano i kurkumę. Wszystko dokładnie mięszamy i pozostawiamy naszą marynatę na ok. 1h.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Na czterech łyżkach oleju przesmażamy cebulę z czsnkiem, aż do zeszklenia się cebuli. Następnie cebulę i czosnek przekładamy przekładamy do rondla, podlewamy wrzątkiem i dusimy na małym ogniu.

Mięso obsmażamy na mocno rozgrznych, pozostałych sześciu łyżkach oleju i przekładamy da rondla. Uzupełniamy wodą tak aby minimalnie przykrywała mięso i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy śmietanę, wszystko dokładnie mięszamy i podgrzewamy jeszcze ok. 2 min.

Na zdjęciu wieprzowina w sosie śmietanowym podana z kopytkamiOgórkami w zalewie carry.




Biała kiełbasa z boczkiem duszona w sosie ogórkowo - śmietanowym

składniki:
wykonanie:

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy białą kiełbasę pokrojoną w plasterki. Smażymy razem jeszcze chwilę. Dodajemy cebulę i czosnek i suszone pomidory. Jeszcze chwilę smażymy razem, a po chwili dodajemy pokrojony w kostkę kiszony ogórek. Zalewamy 30% słodką smietanką i dusimy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany oraz sól i pieprz do smaku. Dusimy jeszcze ok. 1 minuty.




Gulasz wieprzowy w stylu węgierskim ®

Gulasz wieprzowy w stylu węgierskim Gulasz wieprzowy w stylu węgierskim na zdjęciu z kaszą


gryczaną i surówką z marchwi i jabłka.
składniki:
wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę i zalewamy marynatą złożoną z 6 łyżek oleju, 4 łyżek sosu sojowego, łyżki octu balsamicznego oraz przypraw: oregano, ziela angielskiego, liścia laurowego oraz ziarnistego pieprzu. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 1-2 godziny. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek jak najdrobniej lub przeciskamy przez praskę. Marchewkę kroimy w póltalarki, paprykę w kostkę, a pieczarki w talarki. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i dość drobno kroimy.

Na patelni mocno rozgrzewamy olej. Nakładamy mięso i obsmażamy na ostrym ogniu, aż do zasklepienia porów. Następnie zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze ok. 5 minut. W międzyczasie gotujemy wodę. Mięso przekładamy do rondla, zalewamy wodą tak aby była równo z mięsem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu

Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy cebulę i czosnek. Lekko solimy. Smażymy, aż cebula zacznie się lekko szklić. Dodajemy marchewkę i smażymy do pełnego zeszklenia cebuli. Dodajemy paprykę znów lekko solimy i kontynuujemy smażenie przez około 10 min. Dodajemy pieczarki. Smażymy całość dalej pod przykryciem, aż pieczarki wyraźnie zmniejszą swoją objętość, wtedy zdejmujemy pokrywkę i smażymy jeszcze dopóki nie odparuje się 2/3 wody.

Warzywa dodajemy do duszącego się mięsa. Całość mieszamy i dodajemy wody tak aby lekko przykryła składniki. Dodajemy w całości ostrą papryczkę. Dusimy kolejne 10 min. Dodajemy pomidory oraz przyprawy i dalej dusimy ok 15 min. Często mieszając. Na koniec zdejmujemy gulasz z ognia i dodajemy śmietanę. Podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia tuż przed podaniem.





Dania z wołwiny

Stifado

składniki:
wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do około 180 stopni. Wołowinę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy porządnie patelnię i partiami rumienimy wołowinę na suchej patelni. Ważne, by nie smażyć za dużo kawałków na raz, bo to obniża temperaturę i sprawia, że wołowina, zamiast się obsmażyć, zaczyna puszczać soki. Zrumienione mięso przekładamy do głębokiego naczynia żaroodpornego z pokrywką.

Czosnek i jedną dużą cebulę drobno siekamy. Kiedy już zrumienimy ostatnią partię mięsa, wlewamy na patelnię oliwę ( zostawiamy trochę oliwy do podsmażenia cebulek), dorzucamy posiekaną cebulę i czosnek i smażymy kilka minut, aż zmiękną. Dolewamy wino i ocet, przykrywamy patelnię i gotujemy około 5 minut.

Pomidory siekamy i dodajemy do sosu razem z przecierem pomidorowym, gałką muszkatołową, cynamonem, goździkami, liśćmi laurowymi i rozmarynem. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, a kiedy zawartość patelni się zagotuje, przelewamy całą jej zawartość do naczynia z mięsem. Dolewamy tyle gorącej wody, by mięso było prawie przykryte. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę.

Kiedy mięso jest w piekarniku, przygotowujemy cebulki. Obieramy i w całości podsmażamy na rozgrzanej oliwie do lekkiego zrumienienia. Cebulki przekładamy do naczynia z mięsem, a naczynie wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejną godzinę. W razie potrzeby można dolać wody, ale nie za dużo. Tyle tylko, by mięso było prawie przykryte. Sos powinien być gęsty.




Zrazy po nelsońsku

składniki:
wykonanie:

Grzyby moczymy przez 2 godziny, a następnie gotujemy w tej samej wodzie przez 30 minut, studzimy i kroimy w paseczki. Wołowinę kroimy w cienkie plastry, delikatnie rozbijamy drewnianym tłuczkiem i oprószamy pieprzem. Obsmażamy krótko z obu stron na rozgrzanym maśle i solimy. Umyte ziemniaki obgotowujemy w łupinach przez 10 minut w osolonej wodzie, obieramy i kroimy w plastry. Cebule kroimy w półplasterki. Do rondla przelewamy tłuszcz, na którym obsmażaliśmy zrazy, po czym układamy warstwami cebulę, ziemniaki, zrazy. Całość zalewamy wywarem z grzybów razem z pokrojonymi grzybkami i śmietaną. Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem





Dania z ryb

Pstrąg z grilla/z pieca

składniki:
wykonanie:

Rybę myjemy, wyciągamy ew. wnętrzności. Nacieramy w środku solą, pieprzem. Skórkę z cytryny ścieramy. Koperek drobno kroimy. Masło wkładamy do miseczki, dodajemy skórkę z cytryny, koperek, trochę soli i pieprzu. Lekko ucieramy i wkładamy do wnętrza ryby. Solimy i pieprzymy z wierzchu. Kładziemy na wierzch gałązki tymianku i zwijamy rybę w zgrabną kopertkę folią aluminiową. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 st. na ok. 25-30 minut. Można go przygotować na grillu, a najlepiej nafaszerować go wcześniej i wstawić na min. 30 minut do lodówki.





Podroby

Wątróbka duszona z jabłkami ®

składniki:
wykonanie:

Wątróbkę umyć i na pół godziny namoczyć w mleku.
Usmażyć na rumiano na tłuszczu cebulki pokrojone w piórka . Wątróbkę posypać majerankiem, popieprzyć i obtoczyć w  mące. Dodać do cebuli i usmażyć na rumiano. W ostatniej fazie podlać lekko wodą. Dodać pokrojone drobno jabłko i dusić aż zmięknie i sok częściowo odparuje .Doprawić do smaku. Posypać natką pietruszki. Podawać z  ziemniaczkami puree i surówką .




Gulasz z serc drobiowych

składniki:
wykonanie:

Serca opłukać, odcedzić. Niestety, każdemu trzeba odciąć końcówkę, w której są zakończenia żył i jakieś takie farfocle Następnie rozgrzewamy na woku lub w garnku masło z olejem i obsmażamy podroby. Dodajemy cebulę, może być byle jak posiekana, i tak się rozpadnie. Smażymy do lekkiego zrumienienia cebuli, podlewamy rosołkiem i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia solimy i przyprawiamy. Mąkę rozprowadzamy ze śmietaną i zaciągamy sosik.

Podajemy z kaszą jęczmienną i korniszonami.





Owoce morza

Jaja faszerowane krewetkami

składniki:
wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą i obrać. Przekroić wzdłuż, wyjąć żółtka i rozgnieść widelcem. Wymieszać z majonezem i czosnkiem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Bułkę tartą wymieszać z mlekiem i dodać do żółtek. Dodać natkę, sól i pieprz. Krewetki ugotować i posiekać. Dodać do żółtek, wymieszać i nakładać do połówek białek. Na każdej połówce ułożyć odrobinę masła i piec w gorącym piekarniku przez 10 minut.





Dania jarskie

Zielone szparagi smażone na maśle

składniki:
wykonanie:

Oczyścić szparagi delikatnie ścinając zdrewniałe końcówki .Nie ma potrzeby obierać .Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na gorąca wrzucić szparagi ( jak są bardzo długie można przeciąć na dwa kawałki ).Smażyć przewracając, na rumiano ok. 10 minut .Dodać masło . Poczekać aż masło się zrumieni i nabierze lekko orzechowego smaku. Posolić i lekko popieprzyć szparagi. Zdjąć szparagi z patelni pozostawiając na niej nadmiar tłuszczu.

Podawać z młodymi ziemniaczkami z wody, okraszonymi pozostałym po smażeniu tłuszczem i sadzonym jajkiem .





Makarony, kluski

Spaghetti a’la Bolognese ®

Spaghetti Spaghetti a’la Bolognese.
składniki:
wykonanie:

Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce warzywnej, podsmażyć w rondlu na rozgrzannej oliwie. Cebulę i paprykę drobno pokroić, dodać do smażącej się marchewki. Kiedy cebula się zeszkli, dodać drobno posiekany czosnek, a po kilku minutach mięso mielone i dokładnie wymieszać, żeby nie zbiło się w grudki. Kiedy mięso zbrązowieje dodać bazylię i oregano, bulion oraz pokrojone na kawałki pomidory i dusić na małym ogniu przez około godzinę. Następnie dodać koncentrat pomidorowy oraz wino. Dusić kolejne pół godziny. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a jeśli sos wydaje się niezbyt aromatyczny - dodać łyżeczkę cukru.

Makaron spaghetti ugotować al dente. Wyłożyć na talerz i polać przygotowanym sosem, przed podaniem posypać parmezanem lub startym żółtym serem. Ozdobić liśćmi bazylii.

uwagi:

Sos jest tym lepszy, im dłużej go gotujemy.




Spaghetti a’la Bolognese - (wersja uproszczona)

składniki:
wykonanie:

Na patelni podgrzać 4 łyżki oliwy, włożyć wołowinę, oprószyć solą i pieprzem, posypać majerankiem lub oregano. Smażyć mieszając 15 – 20 minut, aż odparuje płyn. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na drugiej patelni podgrzać resztę oliwy, zeszklić cebulę wraz z czosnkiem Dodać koncentrat, dusić 5 minut.

Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać pomidory w zalewie, Wymieszać, dusić ok. 20 minut. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem, posypać parmezanem.




Spaghetti carbonara

składniki:
wykonanie:

Boczek pokroić w drobną kostkę, usmażyć i ostudzić. Śmietanę, żółtka i boczek wymieszać, krótko zagotować, doprawić solą i pieprzem podawać z ugotowanymi spaghetti al dente, posypanym parmezanem oraz szczypiorkiem,




Penne a’la carbonara ®

Spaghetti Penne a’la Carbonara.
składniki:
wykonanie:

Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć i pozostawić do wystygnięcia. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę’ Połowę masła rozpuścić w rondelku. Na gorące masło wrzucić cebulę i czosnek, Smażyć do czasu, aż cebula nabierze złotego koloru. Dodać pieczarki i dusić razem, aż do chwili zredukowania puszczonej przez pieczarki wody o połowę. Zdjąć z ognia. Dodać żółtka, śmietanę i wcześniej przesmażony boczek. Wymieszać i ponownie zagotować stale mieszając. Jajka usmażyć na sadzone. Jeżeli używamy sera to ścieramy go na drobnej tarce jarzynowej. Makaron ugotować aldente w lekko osolonej wodzie. Usmażone jajko i ugotowany makaron wykładamy na talerz. Makaron polewamy sosem. Posypujemy serem/parmezanem i szczypiorkiem.




Kurczakowe Tagiatelle z patelni

składniki:
wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę i oprószamy przyprawą do gyrosa. Podsmażamy na oleju na rumiany kolor. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, i chwilę razem smażymy. Pieczarki kroimy w pół plasterki, a  paprykę w kostkę. Dodajemy warzywa do>mięsa. Dosypujemy przyprawy i dusimy 10 minut. Potem podlewamy wodą i dodajemy koncentrat, mieszamy i dusimy jeszcze pezez 15 minut. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie i dodajemy do sosu, wszystko razem mieszając




Tagiatelle z kurczakiem marynowanym w winie ®

Śląskie Tagiatelle z kurczakiem
składniki:
wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę i obficie oprószamy przyprawą do gyrosa. Wkładamy do miseczki zalewamy olejem oraz połową czerwonego wina. Pozostawiamy w marynacie na ok. 1,5 godz. W tym czasie paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w pół plasterki, cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Olej arachidowy wlewamy na dno rondla i mocno rozgrzewamy. Mięso wprost z marynaty wkładamy do rondla i obsmażamy na złoto, w połowie smażenia dodając cebulę z czosnkiem, paprykę oraz sól i pieprz. Następnie dokładamy pieczarki i całość dusimy ok. 20 min. Dodajemy przecier pomidorowy i resztę wina dokładnie mieszamy i ewentualnie podlewamy wodą. Do kubeczka odlewamy kilka łyżek sosu, a resztę dusimy jeszcze ok. 5 min. w kubeczku z sosem rozprowadzamy śmietanę. Wlewamy z powrotem do rondelka mieszamy i zdejmujemy z ognia. Makaron gotujemy w  lekko osolonej wodzie i dodajemy do sosu, wszystko razem mieszając i w razie konieczności lekko podgrzewając.




Kluski śląskie ®

Śląskie Uformowane kluski przed wrzuceniem do wody.
składniki:





wykonanie:

Ziemniaki ugotować. Lekko ciepłe ugnieść lub zmielić. Dodać mąkę i sól do smaku. Wyrobić na jednolite ciasto. Formować niewielkie kulki. Lekko spłaszczać i palcem wygniatać niewielkie wgłębienie. Wodę zagotować z niewielką ilością soli oraz łyżką oleju. Kluski wrzucać do wody i gotować ok. trzy minuty od wypłynięcia. Podawać do duszonych w sosie mięs lub okraszone smażonym z cebulką boczkiem.

opcje:

Jeżeli ktoś woli twardsze kluski to można do ciasta dodać żółtka (1 na ½ kg ziemniaków)




Kopytka po mistrzowsku ®

Kopytka z wieprzowiną duszoną w sosie śmietanowym z kurkumą Kopytka z wieprzowiną duszoną w sosie śmietanowym z kurkumą
składniki:
wykonanie:

Ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub mielimy maszynką do mielenia, następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką. Z ciasta odrywamy kawałek, który formujemy na wałek grubości ok. 2cm. Wałek ten lekko spłaszczamy i ukośnie kroimy na kluski właściwego wymiaru. Wodę solimy i  gotujemy z dodatkiem łyżki oleju. Do wrzątku wrzucamy kluski i gotujemy do wypłynięcia, a później jeszcze 3min, Kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową. Proces ten powtarzamy, aż do wyczerpania się ciasta.




Zapiekanka z tuńczykiem i brokułami ®

Zapiekanka z tuńczykiem i brokułami Na zdjęciu zapiekanka przed posypaniem serem i wstawieniem do pieca.
składniki:
wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na pięć minut przed końcem gotowania dodajemy podzielony na różyczki bgrokuł. Po ugotowaniu całość odcedzamy , odparowujemy i przesypujemy do naczynia żaroodpornego. Na grubej tarce jarzynowej ścieramy żółty ser. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Przygotowujemy sos beszamel. Makaron ugotowany z brokułem, pokrojone w drobne paski pomidory, bazylię, pieprz oraz ⅔ startego sera mieszamy w naczyniu żaroodpornym, a pozostałym serem posypujemy zapiekankę po wierzchu. Całość zapiekamy w temperaturze 180°C przez ok. 25-30min.

Podajemy z ketchupem.





Pierogi i naleśniki

Kołduny litewskie ®

Kołduny Kołduny litewskie.
składniki na ciasto:
składniki na farsz:
wykonanie ciasta:

Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i sól, po trochu dolewamy ciepłej wody i cierpliwie ugniatamy. Dobrze wyrobione ciasto (nie może kleić się do rąk) przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 20 min.

wykonanie farszu:

Cebulę posiekać. Do mięsa z łojem dodać majeranek czosnek, sól pieprz i posiekaną cebulę. Wszystkie składniki przemielić. Farsz musi być tłusty i wilgotny. Jeżeli jest suchy należy dolać nieco wody.

Nadziewanie i gotowanie:

Szklanką wycinamy krążki, napełniamy farszem i lepimy. Kołduny litewskie gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Od chwili wypłynięcia gotujemy je około 2 do 3 minut, powinny się lekko pomarszczyć.




Pierogi domowe ®

Pierogi domowe Pierogi domowe.
składniki na farsz:
wykonanie:

Pieczarki, myjemy lub obieramy, kroimy i smażymy na patelni, aż zredukuje się puszczona przez nie woda. Kapustę parzymy we wrzątku ok 5 min i odlewamy. Wyjęte z rosołu i ostudzone mięso, podsmażone pieczarki oraz sparzoną i odsączoną kapustę mielimy. Doprawiamy solą i pieprzem po czym przesmażamy z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Pozostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie
Wykonujemy ciasto według tego przepisu.
Z rozwałkowanego ciasta wycinać koła. Na koła nakładać farsz, a następnie składać na pół i zaciskać. Tak przygotowane pierogi wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 3 min po wypłynięciu. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane tłuszczem lub odsmażane.




Pierogi ruskie ®

składniki na farsz:
wykonanie:

Boczek drobno kroimy i lekko zarumieniamy na patelni. Cebulę kroimy w krążki, lekko solimy, przesmażamy na oleju i pozostawiamy do wystygnięcia. Obrane ziemniaki solimy i  gotujemy, a  następnie pozostawiamy do wystygnięcia. Cebulę drobno siekamy. Ziemniaki mielimy razem z  twarogiem, Dodajemy boczzek i posiekaną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem i dakładniemieszamy.
Wykonujemy ciasto według tego przepisu.
Z rozwałkowanego ciasta wycinać koła. Na koła nakładać farsz, a następnie składać na pół i zaciskać. Tak przygotowane pierogi wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 3 min po wypłynięciu. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane tłuszczem lub odsmażane.




Naleśniki z serem ®

Naleśniki z serem Naleśniki z serem.
składniki na nadzienie:
wykonanie:

Wykonujemy placki naleśnikowe według tego przepisu.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy przy użyciu miksera. Usmażone naleśniki pozostawiamy aby wystygły. Następnie smarujemy nadzieniem serowym i składamy w trójkąty i wkładamy na ½ godziny do lodówki.
Masło rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim wyjęte z lodówki naleśniki. Przekładamy na talerz, posypujemy cukrem i dekorujemy śmietaną.




Pierogi wigilijne ®

Pierogi wigilijne Na zdjęciu nie podsmażone pierogi tuż po ugotowaniu.
składniki na farsz:
wykonanie:

Suszone grzyby zalać wrzątkiem i pozostawić do wystygnięcia. Kapustę włożyć do dużego garnka dodać kilka ziarenek ziela angielskiego i ewentualnie jałowca. Dodać grzyby suszone wraz z wodą w której stały. Kapustę z suszonymi grzybami gotować na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Dodać świeże (mrożone)obgotowane grzyby i gotować jeszcze przez około ½ godziny. Uważać aby całość się nie przypaliła. W razie potrzeby dolać nieco wody. Pozostawić do wystygnięcia, a następnie kapustę i grzyby drobo szatkujemy. -Nie mielimy!-Cebulę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na oleju z dodatkiem odrobiny soli, aż się zeszkli. Dodajemy poszatkowaną kapustę z grzybami i dusimy około 15 min. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Wykonujemy ciasto według tego przepisu.
Z rozwałkowanego ciasta wycinać koła. Na koła nakładać farsz, a następnie składać na pół i zaciskać. Tak przygotowane pierogi wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 3 min po wypłynięciu. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać odsmażane na oleju.





Sałatki i surówki

sałatka diabelska ®

składniki:
wykonanie:

Ser ucieramy na grubej tarce warzywnej. Papryczki czyścimy z pestek i kroimy w drobniutką kostkę. Szynkę kroimy w  drobne słupki. Dodajemy majonez i słodką paprykę, następnie dokładnie mieszamy.

Opcje:

Zamiast szynki można użyć wędzonego kurczaka, wędzonego łososia lub wędzonego boczku.




Sałatka z fasolki szparagowej i fety

składniki:
wykonanie:

Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugotowaną fasolkę kroimy na pół. Pomidory i  fetę kroimy w grubszą kostkę. Sałatkę polewamy sosem vinegrette.




Marchewka z jabłkiem

Marchewka z jabłkiem Na zdjęciu Na zdjęciu jako dodatek do gulaszu z kaszą gryczaną.
składniki:
wykonanie:

Chyba najprostsza surówka świata. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce warzywnej. To samo robimy z jabłkiem. dodajemy sól i cukier w ilości według własnych upodobań. Mieszamy i gotowe.

Podajemy jako dodatek do mięs.




Surówka z czerwonej kapusty ®

składniki:
wykonanie:

W garnku gotujemy wodę z sokiem z połowy cytryny. Poszatkowaną kapustę wrzucamy na wrzątek i gotujemy 4 min. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy starte na grubej tarce jabłka, drobno poszatkowaną cebulę, sok z drugiej połowy cytryny i oliwę z oliwek. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Starannie mieszamy.




Sałata lodowa w dresingu

Sałata w dresingu Na zdjęciu wykonanie przy pomocy mixu sałat.
składniki:
wykonanie:

Przygotowanie sałaty zaczynamy od zrobienia dresingu. Do miseczki wlewamy 200 ml śmietany i dodajemy 4 łyżki majonezu. Wsypujemy łyżeczkę oregano i bazylii. Wszystko razem mieszamy, jeśli jest za gęste dolewamy śmietany, jeśli zbyt rzadkie dodajemy majonezu. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do naszego dresingu. Tak przygotowany dresing mieszamy z naszą sałatą. Sałatę wymieszaną z dresingiem doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Tak przygotowaną sałatę odstawiamy do lodówki.

Podajemy jako dodatek do mięs.





Ciasta i desery

Tiramisu

Tiramisu Tiramisu - Alicja Wojciechowska.
składniki:
wykonanie:

Zaparzyć kawę bez fusów (espresso). Biszkopty, nasączamy w ostudzonej kawie. Do 2 serków mascarpone dodajemy 3 żółtka utarte z 3 łyżkami cukru i pianą z 3 białek ubitą na sztywno. Dokładnie mieszamy. Układamy warstwami biszkopt - krem, biszkopt - krem. Całość posypujemy przesianym przez sitko kakao (może być gorzkie). Gotowe tiramisu wstawiamy do lodówki.




Sernik

Sernik Sernik - Alicja Wojciechowska.
składniki:
wykonanie:

0,5 szklanki cukru utrzeć z żółtkami, dodawać cały czas mieszając ser, budynie, mleko, olej, a na końcu. pianę z 7 białek i pozostały cukier. Mieszać dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy. Dno blachy wyłożyć herbatnikami, wierzch posmarować żółtkiem rozmieszanym z łyżka mleka. Piec w°temp ok. 180°C 40 min.




Ciasteczka owsiane

składniki: ( na około 20 dużych ciasteczek)
wykonanie:

Mąkę wymieszać z sodą, solą. Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami należy zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na funkcji termoobieg i piec przez około 17  minut (na funkcji góra-dół 180°C). Podawać na zimno.




Racuchy z jabłkami ®

składniki:
wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Usunąć gniazda nasienne. Pozostałe składniki zmiksować w dużej misce, na koniec dodać jabłka i wymieszać całość. Smażyć na złoto na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju. Podawać posypane cukrem pudrem.




Drożdżowa strucla z makiem ®

Składniki na ciasto:
wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z  łyżkami cukru, 4 łyżkami mąki i 6 łyżkami ciepłego mleka. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do głębokiej miski, wymieszać z solą. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Masło stopić, podgrzewając razem z pozostałym mlekiem. Wyrośnięty rozczyn przełożyć do miski z mąką. Dodać utarte żółtka, wanilię i wszystko wymieszać. Wyrabiając powoli ciasto stopniowo dodawać ciepłe mleko ze stopionym masłem. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się gładkie, pulchne i lśniące. Uformować kulę i zostawić w misce, oprószonej mąką, do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować cienko na kształt prostokąta. Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni na brzegach i zwinąć ciasno w rulon, podwijając brzegi do środka, aby zamknąć struclę. Uformowane makowce przełożyć do form keksowych, wyłożonych papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podchodzi do brzegów formy, posmarować wierzch strucli roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170° C. Piec 40-50 minut (aż wbijany patyczek będzie suchy).




Szarlotka ®

Szarlotka Szarlotka - Aleksandra Wojciechowska.
składniki na ciasto:
składniki na nadzienie jabłkowe:
wykonanie:

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na grubej warzywnej tarce. Dodać cukier i ewentualnie cynamon. Dusić na małym ogniu, często mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.

Mąkę, margarynę, żółtka, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia dokładnie ugnieść i schłodzić w zamrażalniku. Po wyjęciu rozdzielić ciasto na dwie części w proporcji mniej więcej jeden do trzech. Większą część skruszyć do wysmarowanej resztką margaryny blachy, tak aby dokładnie przykryła spód. Lekko docisnąć dłonią i zapiec w piekarniku przez ok. 20 min. w temperaturze 180° C.

Z czterech białek oraz cukru ubić sztywną pianę.

Wyjąć blachę ze spodem ciasta. Odczekać kilka minut, aby ciasto nieco przestygło. Wyłożyć na ciasto uduszone jabłka, a następnie ubitą pianę. Resztą ciasta przykryć jabłka. Ponownie w stawić do piekarnika i pic ok. 20 min.




Ciasto marchewkowe ®

Ciasto_marchewkowe Ciasto marchewkowe - Aleksandra Wojciechowska.
składniki na ciasto:
wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem, a następnie ciągle mieszając dodawać małymi porcjami, kolejno: mąkę i olej. Marchew, proszek do pieczenia i sodę. Wreszcie na końcu cynamon i orzechy. Ciasto wyłożyć na posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę. Piec ok. 40 min. W temperaturze 180° C. Po wystygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.





Półprodukty

Ciasto naleśnikowe ®

składniki:
wykonanie:

Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem). Dolewając wody podczas miksowania uzyskać konsystencję śmietany. Dobrze rozgrzaną patelnię smarować kawałkiem słoniny. Naleśniki smażyć dwustronnie, aż do pojawienia się brązowych przebarwień. W trakcie smażenia od czasu do czasu przemieszać pozostałe ciasto.

Uwaga! Wodę lub jej część możemy zastąpić piwem. Ciasto będzie wtedy bardziej pulchne.




Ciasto na pierogi z żółtkiem ®

składniki:
wykonanie:

Przesiać mąkę. Dodać do niej żółtko i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto dolewając stopniowo wodę. Kiedy składniki się połączą, dodać miękkie masło i całość wyrobić na gładką masę. Rozwałkować na cienki placek.




Tradycyjne ciasto na pizzę ®

składniki:
wykonanie:

Rozgnieść drożdże z&160;cukrem i&160;ciepłą wodą lub mlekiem. Przykryć i odstawić na ok. 20 minut, aż wyrosną. Następnie rozczyn drożdży wlać do mąki z&160;solą, wymieszać i&160;zagnieść. Jeśli ciasto będzie za twarde, należy dolać trochę wody. Po zagnieceniu dodać oliwę i&160;ponownie zagnieść. Na koniec ciasto należy odstawić na ok. 10 minut, aby trochę wyrosło.




Zacierki ®

składniki:
wykonanie:

Wszystkie składniki zagniatamy razem, dodając tyle wody aby uzyskać stosunkowo twarde ciasto. Z ciasta odszczypujemy malutkie kawałeczki które formujemy w kształt wrzeciona.

Zacierki można przechowywać. W tym celu po wykonaniu należy je dokładnie wysuszyć.




Lemon curd ®

składniki:
wykonanie:

Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w garnuszku i zagotować, mieszając. Pogotować, mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty. Umieścić w słoiczku. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.




Marynata teriyaki ®

Marynata Teriyaki Pierś z kurczaka w marynacie terijaki.
składniki:
wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą zalać mięso.

opcje:

Jeżeli chcemy otrzymać mocno glazurowane mięso to do marynaty dodajemy łyżkę cukru.




Łagodna zalewa octowa ®

składniki:
wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy






Dodatki do dań głównych

Smażone buraczki ®

składniki:
wykonanie:

Buraki gotujemy w mundurkach. Po wystygnięciu obieramy ze skóry, a następnie ścieramy na drobnej tarce. Odlewamy nadmiar wody. Słoninę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni. Na zeszkloną słoninę wkładamy starte buraki i doprawiamy do smaku cukrem, solą i sokiem z cytryny. Na zakończenie dodajemy łyżkę mąki. Wszystko smażymy jeszcze ok. 5 min dokładnie mieszając.








Gotowane rzodkiewki ®

składniki:
wykonanie:

Rzodkiewki obieramy ze skórki i dotujemy do miękkości z dodatkiem soli i cukru. Masło rozpuszczamy dodajemy tartą bułkę i całość dokłanie mięszamy do uzyskania półsuchej konsystencji. Miękie rzodkiewki wyjmujemy łyżką cedzakową i  smarujemy naszą zasmażką.









Przetwory

Ogórki w zalewie curry ®

Ogórki curry Ogórki w zalewie curry.
składniki:
wykonanie:

Ogórki umyć i pokroić w słupki. Na spód słoika położyć plaster cebuli i liść selera. Ułożyć ogórki. Na wierzch ponownie położyć plaster cebuli i liść selera.
Przygotować zalewę.
W letniej wodzie rozpuścić cukier, sól i curry. Dodać ocet i zagotować. Ciepłą, ale nie gorącą zalewą zalewać ogórki w słoikach. Zakręcić słoiki i pasteryzować przez ok 5 min.









Alkohole

Diabelska nalewka chili ®

Nalewka chili Diabelska nalewka chili
składniki nalewki:
składniki zaprawy:
wykonanie:

Papryczki myjemy i rozcinamy wzdłuż, następnie wrzucamy do słoja. Wodę gotujemy i wrzątkiem zalewamy papryczki. Pozostawiamy do wystygnięcia i w międzyczasie wykonujemy zaprawę.
Z dwóch łyżek cukru wykonujemy karmel. Następnie rozpuszczamy go w wodzie. Skórkę cytrynową kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy pozostałe składniki zaprawy. Gdy woda, którą zaleliśmy papryczki osiągnie temperaturę pokojową do słoja wlewamy naszą zaprawę i spirytus. Pozostawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu na 1-2 tygodnie, co pewien czas mieszając. Zlewamy i odfiltrowujemy nalewkę. Rozlewamy do butelek, do każdej wkładając uprzednio umytą i sparzoną papryczkę chili. Odstawiamy minimum na tydzień (czym dłużej tym lepiej).